energize
ecotechnology benefits
ΑΡΧΙΚΗ
H ENERGIZE
το φωτοβολταϊκο φαινομενο στη ζωη μας
διασυνδεδεμενα οικιακα φ/β συστηματα
διασυνδεδεμενα φ/β συστηματα σε οικοπεδα και βιομηχανικες στεγες
οι υπηρεσιες μας
ΑΚΤΙΝΑ*
ΑΚΤΙΝΑ* PHOTOS
εργα μας οικιακα
εργα μας αυτονομα
εργα μας επι εδαφους
συνδεσμοι για ενδιαφερουσες ιστοσελιδες
επικοινωνια
ΑΚΤΙΝΑ BOOKLET
ΑΚΤΙΝΑ*


H ENERGIZE έχοντας έδρα της την Ελευσίνα, μια κατεξοχήν πόλη με ποδήλατο, ήλθε σε επαφή με την ομάδα CITY INDEX με σκοπό τη μελέτη μιας ιδέας*.
Οι δύο ομάδες, έχοντας διαφορετικά πεδία επιστημονικού ενδιαφέροντος, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να σχεδιάσουμε από κοινού, ένα έργο που θεωρούμε ότι θέτει με επίκαιρο τρόπο, ζητήματα σύγχρονης κατοίκησης, υπογραμμίζοντας παραμέτρους όπως η αειφορία, η αυτονομία, η βιωσιμότητα, βασιζόμενοι στη διάθεση για συνεργασία και συμμετοχή. Σήμερα που η οικονομική κρίση δίνει περιορισμένες ευκαιρίες ειδικά στους νέους, αποφασίσαμε να δράσουμε αυτόκλητα, να πάρουμε την πρωτοβουλία, να προτείνουμε το όραμα μας για την πόλη και να το υλοποιήσουμε. Δεν περιοριστήκαμε λοιπόν, στην πρόταση μιας ιδέας, αλλά επιμείναμε να την κατασκευάσουμε και να την επικοινωνήσουμε σε ένα ευρύτερο κοινό. Έπρεπε να εξασφαλίσουμε χώρο και χρήματα για το πείραμα μας, για το λόγο αυτό απευθυνθήκαμε στο δήμο Ελευσίνας καθώς και σε υποψήφιους χορηγούς. Όσο πιο κοντά φτάνουμε στην πρώτη παρουσίαση του έργου, διαπιστώνουμε ότι ο κοινός τόπος των δύο ομάδων, η πρόταση ΑΚΤΙΝΑ*, συνδέει και ενεργοποιεί όχι μόνο εμάς αλλά και μία σειρά φορέων και οργανισμών, για την υλοποίηση μιας φιλόδοξης πρότασης. 

 

Η πρόταση ΑΚΤΙΝΑ* συστήνει ένα νέο τρόπο κατοίκησης και μετακίνησης στη σύγχρονη πόλη. Εκκίνηση του προβληματισμού μας είναι η δυνατότητα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατανεμημένα στο δημόσιο χώρο της πόλης. Η μελέτη μας αφορά στο σχεδιασμό ενός δικτύου κοινόχρηστων και ενεργειακά αυτόνομων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων και άλλων συσκευών. Προτείνουμε σταθμούς που διασπείρονται στην πόλη για να την εξοπλίσουν με μονάδες παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των σύγχρονων κατοίκων, που επιθυμούν οι δραστηριότητές τους να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

 

Επιλέξαμε η πρώτη πιλοτική εφαρμογή του project, να πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα, “μια πόλη -παραδοσιακά- με ποδήλατο”, στην οποία τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιείται μια συντονισμένη προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της καθημερινής ζωής σε πολλαπλά επίπεδα (περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, κοινωνικό). Σε αυτή την κατεύθυνση, η πρωτοβουλία μας υποστηρίζεται θερμά από την τοπική αυτοδιοίκηση και φιλοξενείται στο σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της πόλης. Μας παρέχεται έτσι, η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πρότασή μας στο μεγάλο κοινό του φεστιβάλ Αισχυλείων (26.08-14.10.2012), το οποίο με τη σειρά του έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με την ιδέα της “αστικής πρίζας”. Η ιδέα αυτή αναλύεται σε δύο βασικούς άξονες· πρώτος αυτός της βιώσιμης εναλλακτικής κινητικότητας. Η διευρυμένη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων παρατηρείται ήδη σε διεθνές επίπεδο, αφού τόσο η αύξηση των τιμών των καυσίμων, όσο και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, οδηγεί στην αναζήτηση νέων τρόπων μετακίνησης. Ο δεύτερος άξονας εστιάζει στην ιδέα αστικού εξοπλισμού που υπερβαίνει τη συμβατική χρηστικότητά του, καθώς δύναται να λάβει έναν χαρακτήρα παραγωγικής μονάδας ενέργειας, προς όφελος όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

 

Πρώτο βήμα για την υλοποίηση του συνολικότερου project, είναι η υλοποίηση ενός σταθμού, μιας μονάδας, δηλαδή, του εν δυνάμει δικτύου, με στόχο τη δοκιμή του σε πολλαπλά επίπεδα, τεχνικό, λειτουργικό, μορφολογικό αλλά και αποδοχής και αλληλεπίδρασης με τους χρήστες του. Με την παρουσία του έργου στον κύριο χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ, μας παρέχεται η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τις ιδέες που φέρει και να τεστάρουμε τη δυναμική τους.

 

Πιο συγκεκριμένα, η ΑΚΤΙΝΑ* τοποθετείται κοντά στην είσοδο του Παλαιού Ελαιουργείου στην παραλία Ελευσίνας και είναι σχεδιασμένη για να συλλειτουργεί με το χώρο και τις υπάρχουσες δραστηριότητες του υπαίθριου foyer. O σταθμός είναι εξοπλισμένος με ενδεικτικό αριθμό ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα και δοκιμαστικά από τους επισκέπτες. Προσφέρει ακόμα, χώρο καθιστικού για ανάπαυση και αναμονή πριν και μετά τις εκδηλώσεις, σημείο ενημέρωσης και ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο, καθώς και δυνατότητα φόρτισης προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, Η/Υ). Για την ηλεκτροδότησή του, ο σταθμός χρησιμοποιεί την ενέργεια που ο ίδιος παράγει, παραμένοντας εξολοκλήρου αυτόνομος και χωρίς να επιβαρύνει τις υπάρχουσες υποδομές.


(πηγήre.jrc.ec.europa.eu/pvgis)

Όπως μας δείχνουν οι στατιστικές για τη προσπίπτουσα ακτινοβολία στο σημείο που θα γίνει το project και με βάση τη αποδοτικότητα των πάνελ της EXELGROUP αναμένεται η ημερήσια παραγωγή ενέργειας του σταθμού να ξεπερνά τον Αύγουστο τις 7,5kwh, τον Σεπτέμβριο τις 6,2kwh και τον Οκτώβριο τις 5kwh.

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω σχήμα τα πάνελ απορροφούν την ηλιακή ενέργεια την οποία μετατρέπουν σε ηλεκτρική. Η ενέργεια που παράγεται από τα πάνελ, σε μορφή συνεχούς ρεύματος, θα περνάει από το ρυθμιστή φόρτισης (charge controller) με τη βοήθεια του οποίου θα αποθηκεύεται σε συσσωρευτές (μπαταρίες). Από τις μπαταρίες το συνεχές ρεύμα γίνεται εναλλασσόμενο με τη συμβολή του μετατροπέα (inverter) ώστε να μπορεί μετά να χρησιμοποιηθεί από τον τελικό χρήστη μέσω μιας κοινής "πρίζας".

Για την επιλογή των κατάλληλου εξοπλισμού και για να έχει ο σταθμός την καλύτερη δυνατή απόδοση προηγήθηκε προσεγγιστική μελέτη της χρήσης του σταθμού κατά τη διάρκεια των αισχυλείων.

                                   

Όσον αφορά στην αρχιτεκτονική δομή του, ο σταθμός αποτελείται από δύο διακριτά συστήματα, το πρώτο είναι σταθερό και αμετάβλητο (υποστηλώματα – οριζόντιες επιφάνειες), ενώ το δεύτερο (ξύλινοι ανεξάρτητοι κύβοι) δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών διατάξεων. Το σταθερό χαλύβδινο σύστημα είναι μελέτη της ομάδας CITYINDEX και κατασκευή της EXELGROUP. Πρόκειται λοιπόν, για μια δομή “ανοιχτή” και ευέλικτη, που επιτρέπει στους χρήστες της να την επηρεάσουν, να τη μεταβάλλουν, με απώτερο σκοπό να την οικειοποιηθούν. Πρόθεσή μας είναι η διερεύνηση διαδικασιών συνεργατικής παραγωγής του χώρου, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μεταβολής και επαναπροσδιορισμού του, ώστε να ανταποκρίνεται εκ νέου, στις ανάγκες και τις επιθυμίες των χρηστών του.

                   

 

Η πρωτοβουλία αποτελεί μια πρόταση εναλλακτικής βιώσιμης αστικής κινητικότητας, που θεωρούμε ότι ενδείκνυται για τον ελληνικό χώρο, αφού τόσο η τοπογραφία της χώρας, που δεν ενθαρρύνει την χρήση του συμβατικού ποδηλάτου για μεγάλες αποστάσεις, όσο και η μεγάλη ηλιοφάνεια, είναι σημαντικοί παράγοντες που προκρίνουν έργα σαν την ΑΚΤΙΝΑ* ως ιδανικές λύσεις για το ελληνικό παράδειγμα. Στην παρούσα φάση, προτείνεται η πιλοτική λειτουργία ενός πειραματικού σταθμού-προτύπου, που ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις των επισκεπτών ενός πολιτιστικού τοπικού φεστιβάλ. Το project στη συνέχειά του αναμένεται να επεκταθεί με τη μελέτη ικανού αριθμού σταθμών, οι οποίοι λειτουργούν σε δίκτυο και εξοπλίζουν το δημόσιο χώρο της πόλης, διευκολύνοντας την καθημερινή ζωή κατοίκων και επισκεπτών. Το έργο βρίσκει εφαρμογές όχι μόνο στον αστικό χώρο (κέντρα πόλεων, πανεπιστημιουπόλεις κ.τ.λ) αλλά και σε μικρότερους οικισμούς, εξυπηρετώντας ιδιαίτερα και τον τουρισμό.  

                       

 

Teaser video trailer: http://www.youtube.com/watch?v=QN7HvprEpag 

Facebook Page: http://www.facebook.com/energize.gr

Facebook Page: http://www.facebook.com/cityindexlab.com

 ΑΚΤΙΝΑ* Booklet download now

 

Το project αποτελεί πρωτοβουλία των ομάδων CITY INDEX και ENERGIZE